Mentale Gezondheid Is Geen Competitie!

Mentale Gezondheid Is Geen Competitie!

Elk verhaal heeft twee kanten en hetzelfde geldt voor mijn blog. Recentelijk ben ik er achter gekomen dat er ook een andere kant zit aan het bloggen over mentale gezondheid. Ik wil niet zeggen dat het een enge kant is, maar meer een verontrustende kant. Het is mij nog niet vaak gebeurd, maar sommige mensen vergelijken mijn mentale problemen met andere, en om heel eerlijk te zijn dat laat wel wat alarmbellen afgaan bij mij.

Het is niet iets nieuws, dit gebeurd bij meer bloggers. Ik denk op zekere hoogte dat het onderdeel is van het bloggen over psychische gezondheid. Het is niet heel anders als iets delen op sociale media en mensen het gaan vergelijken met hun leven.

Het is wel een raar gevoel als mensen mijn mentale problemen met andere gaan vergelijken. Ik heb berichten ontvangen zoals “Nou jij gaat veel beter om met depressie dan iemand die ik ken”__ Nou dat vind ik wel een behoorlijke uitlating! En “Ik kan niet zien dat je worselt met je psychische gezondheid, ik ken iemand…” Daar kan ik vrij simpel op antwoorden, je bent hier niet ‘s nachts en Being Invisible of te wel onzichtbaar zijn, misschien laat dat een belletje rinkelen. En mijn favoriete is toch wel “Je ziet er uit als een ‘normaal’ persoon.”__ Ow dankjewel denk ik, haha.

Laat we dat is proberen met iets anders. “Ik ken deze persoon met een gebroken been…” Nee dat is fout! En hetzelfde geldt voor mentale ziektes. Iedereen is anders en vecht met zijn eigen demonen. Het is geen wedstrijd, zover ik weet is er geen scorebord waar we elkaars psychische ziektes scores kunnen geven. Natuurlijk is het goed om onze kennis te delen, en misschien helpt het zelfs iemand. Maar de persoon zelf beslist of die het wil gebruiken of niet.

Ik wil niet zeggen dat het vergelijken van iemands psychische problemen aan iemand anders de hoofdreden is dat het taboe rond de mentale gezondheid nog zo groot is, maar ik geloof wel dat het onderdeel is daarvan. Het kan iemand pijn doen en het misschien zelfs erger maken. Wat als een zwaar depressief persoon dit te horen krijgt: “Ik heb een blog gelezen over iemand en hij doet van alles ondanks zijn psychische problemen. En jij ligt alleen maar in bed…” Ik denk niet dat het veel helpt, en misschien voelt die persoon zich zelfs nog minder waard. Beter is dan om te zeggen: “Ik heb een mooi blog gevonden, waar misschien wat tips staan die je kunnen helpen.” Dat klinkt veel vriendelijker ­čÖé Iets om over na te denken.

Om met een positieve noot te eindigen. Ik heb ook een aantal hartverwarmde berichten ontvangen, van lezers die comfort vinden in mijn blogs en daardoor een deel van hun eigen problemen aan kunnen gaan. Daar ben ik heel dankbaar voor!

Jeroen van Werkhoven

Je kan mij vinden op  Twitter  | Instagram en  Facebook

2 Replies to “Mentale Gezondheid Is Geen Competitie!”

 1. Beste Jeroen, waarom ben je gestopt met bloggen? Zeker na dit bericht ben ik benieuwd hoe het je tot nu is afgegaan, hoe je je hebt ontwikkeld en of het beter gaat ondertussen.. ik ben 8 jaar lang gepest, mijn thuissituatie maakte het niet veel beter en ik kamp nu nog met hyperventilaties en depressies. Mijn suïcidale gedachtes komen en gaan maar zijn er niet meer zo vaak als dat ze er waren.. ik ben nog steeds opzoek naar wat mij helpt om vrolijk te zijn.. wil je een nieuw blog schrijven? Ben benieuwd.

  1. Beste Jelle,
   Ik ben niet echt gestopt met bloggen, al heb ik mijn laatste blogs alleen in het Engels geschreven. Lang verhaal kort, ik ben naar Canada verhuisd voor werk, in de tussentijd ook mijn elleboog gebroken dus ik kon voor een tijdje niet echt schrijven. Het gaat nu weer een stuk beter dus ik zal binnenkort mijn blog nog wel vertalen, zodat ik mijn Nederlands in stand kan houden haha.
   Heftig om te horen dat je zo gepest bent en de thuissituatie maakt het er ook niet makkelijker op. Gelukkig zijn bij mij de suïcidale gedachtes ook afgenomen. Ik ga zeker nog een blog schrijven met hoe het nu met mij gaat en wat mij helpt om zoveel mogelijk vrolijk te zijn.
   Bedankt voor je berichtje!

   Groetjes,
   Jeroen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.